top of page
Foto van schrijverAnnouck van Erve

Wat is een interieurconcept?

Bijgewerkt op: 15 mrt

Het is alweer de laatste blog van het jaar. Oké, het is pas de tweede die ik online zet, maar dat is maar een detail. Graag wil ik jullie in deze blog meer vertellen over concepten, waar staat het voor en waarom is het voor interieurontwerpers zo ontzettend belangrijk. Neem er een lekkere oliebol of appelbeignet bij en lees rustig verder.


Interieurconcepten is voor veel mensen een vaag begrip, een niets zeggend iets en onbegrijpelijk. Maar voor ontwerpers is een concept heel belangrijk, de beste interieurontwerpen kunnen niet zonder concept gemaakt worden. Voor ontwerpers is het essentieel.

Het woord concept heeft veel betekenissen; zoals plan, ontwerp & ruwe schets. Als je het begrip gaat opzoeken zal je geen duidelijk antwoord krijgen wat een interieurconcept precies is, zeker niet als je er niet mee werkt.


Je hebt vast wel eens een concept verslag gezien, dat kun je meer zien als een voorlopig ontwerp. Er wordt een verslag gemaakt (concept) en na aanleiding van dat concept verslag wordt er een definitieve versie gemaakt. In dit geval is het concept een eerste of tweede stap bij het maken van een verslag, het ligt al als ontwerp bij een opdrachtgever om te bekijken.

Bij interieurconcepten ligt dat wat anders. Een interieurconcept wordt gemaakt voordat er ook maar één lijn op papier staat. Het is de start van een ontwerpproces.

Je kunt het zien als een kapstok. Aan deze kapstok worden allemaal begrippen opgehangen die passen bij het interieur vraagstuk. Deze kapstok helpt interieurontwerpers op weg om de juiste keuzes voor het ontwerp te maken.

Interieurconcept voor interieurontwerp

Om het concept wat beter uit te leggen wil ik de Tiny Tower als voorbeeld nemen.

Bij de Tiny Tower was het van belang een woning te ontwerpen die het welzijn van de mens bevorderd. Om dat goed te kunnen doen heb ik het bovenstaande “hersenspinsel” uitgewerkt, mijn kapstok. Dit is hoe voor mij een concept eruit ziet maar elke ontwerper pakt dit anders aan. Anderen zullen misschien meer met afbeeldingen werken of erbij schetsen. Persoonlijk vind ik het prettig om eerst met woorden uiteen te zetten wat ik allemaal denk, van daaruit komen de eerste schetsen op papier en kan ik aan anderen beter uitleggen waarom bepaalde keuzen gemaakt zijn.


Dit hersenspinsel/de kapstok laat goed zien wat mijn gedachten waren voordat ik aan het ontwerp voor de Tiny Tower begon. Het moest sociale interactie, beweging en geestelijk goed voelen stimuleren. Om deze redenen en bovenstaande kapstok heb ik elke woonfunctie (keuken, woonkamer, etc.) een eigen verdieping gegeven, dit zorgt ervoor dat mensen veel bewegen want je moet een trap op of af om ergens te komen. Daarbij heeft het als bijkomend voordeel dat de voetafdruk van de woning (het letterlijke oppervlakte op de grond) zo klein mogelijk is en dat is weer goed voor de natuur. Op deze manier heeft het concept met bijbehorende kapstok mij ontzettend geholpen om een interieurontwerp te maken.

Doorsnede van splitlevel woning

Een interieurconcept is dus eigenlijk een kapstok van afbeeldingen of woorden die een interieurontwerper helpt om zijn ontwerp keuzes te maken. Het concept helpt tevens om de gemaakte keuzes goed te kunnen beargumenteren tegenover onze opdrachtgevers. Al met al dus een heel belangrijk onderdeel van het ontwerpproces.


Volgende maand, in het nieuwe jaar, ga ik jullie vertellen waarom het inschakelen van een interieurontwerper zoveel voordelen heeft en wat die voordelen zijn. Geniet voor nu vooral van de laatste paar dagen van het jaar, koop nog even die oliebollen en zet de bubbels vast klaar. Dan gaan we knallend het nieuwe jaar in!

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page